Месни продукти

By

 

Ембутидос Ламас е испанска семейна фирма за производство на хамон и традиционни колбаси. Тя е разположена в Ламас де ла Рибера, град в Леон, известен с магическите си традиции, история, пейзажи и гостоприемство. Тук „Ембутидос Ламас“ подбират най-добрите меса в региона, натурални подправки и благодарение на, сухия и студен климат на тези земи, техните продукти се отличават освен с високото си качество така и с уникален вкус.

 

ХАМОН

 

 

      Сурово-сушен свински бут от контролирани регионални породи, пушен с дъбова дървесина. Предлага се както цял подходящ са хамониери така и разрязан на четвъртини или слайсиран опакован в защитна газова среда.

 

НАДЕНИЦА ЧОРИЗО

 

 

Чоризо или чорисо е може би най-известната испанска наденица, приготвена от свинско месо. Към него се добавя специална марината, приготвена от червен пипер, сол, букет от подправки, чесън и бяло вино и се опушва с дъбова дървесина. Консумира се както самостоятелно, така и като част от предястие или основно ястие.

 

СЕСИНА ОТ ЛЕОН ИЛИ ТЕЛЕШКА ПАСТЪРМА

 

 

Сесина е висококачествен продукт подобен на хамона и се приготвя от сурово-сушено телешко, конско или заешко месо. Най-известната сесина е Cecina de León, която е направена от телешки заден бут, осолена, пушена и изсушена в провинция Леон в северозападна Испания тя е със статут за деклариран географски район (ДГР).

 

ЛОМО ИЛИ СУРОВО-СУШЕНО СВИНСКО ФИЛЕ

 

 

Lomo Embuchado е сред най-ценените сушени меса в Испания, внимателно изсушен в продължение на 2 месеца, подправен с пушена червена чушка, чесън и подправки. Lomo embuchado е плътно месо без мазнини.

Поради това мнозина предпочитат ломо пред чоризо или салчичон.

 

ПУШЕН БЕКОН ОТ ГЪРДИ ПАНЧЕТА

 

Панчетата е вид бекон приготвен от специално селектирани породи прасета. Прави се от шарена сланина и се овкусява със сол, черен пипер, розмарин и салвия, след което отлежава 120 дена и се опушва с дъб. Опакована е в защитна газова среда, гарантираща най-добрите условия за съхранение и свежест на продукта.

 

НАДЕНИЦА ФУЕТ

 

 

Фует е традиционен каталунски месен деликатес, който има формата на камшик откъдето произхожда и името му. Приготвя се от свинско месо в естествена обвивка и се подправя традиционно с черен пипер и чесън, а понякога и с анасон.

 

 

Crudi D’Italia е една от най-големите фабрики за шунка в Италия и се намира в Сала Баганза, в сърцето на Парма, където подходящият микроклимат спомага за постигането на правилната степен на вкус и сладост на прошутото от Парма (prosciutto di Parma). Историята на компанията започва през 1986 г. с придобиването на ABA Prosciutti и продължава с изграждането на модерен роботизиран завод за производство

на прошуто в Абруцо, в подножието на Гран Сасо д’Италия.

Освен това Crudi d’Italia е сертифициран за износ в Америка, Канада, Австралия, Япония, Китай и Европа и притежава сертификатите ISO 9002, Vision, ISO 14000, ISO 11020, BRC и IFS.

 

ПРОШУТО ОТ ПАРМА

 

 

 

Crudi d’Italia произвежда един от най-добрите сурово-сушени бутове във фабриките в град Сан Витале Баганса, в провинция Парма. Обработката може да се извърши само в типичната зона, която

включва района на провинция Парма, точно разположен на юг от Виа Емилия до надморска височина от 900 метра, граничещ на изток с река Енза и на запад с потока Стирон.

Производството на PDO Parma Ham следва строг производствен процес с дълга традиция зад него. Етапите на производство на това италианско съвършенство са разделени на:

Селекция на прасета от породите голяма бяла Ландраса и Дюрок на възраст над 9 месеца и с тегло приблизително 160 кг. Животното се храни само с качествена храна до момента на клане.

Внимателен подбор на суровината.

Охлаждането на бута, който престоява за 24 часа в специални клетки, така че месото да стане по-твърдо и да се подрязва по-лесно.

Подрязване, което позволява да придаде на бута типичната заоблена форма.

Осоляване на бута по различни начини според обработените части.

Отлежаването за период, който варира от 60 до 80 дни на място с влажност 75% и температура, която варира между 1 и 5 градуса.

Измиване на бута с топла вода, след което се оставя да съхне естествено в горещи сухи дни.

Запечатване на откритата мускулна част, със смес от смляна свинска мазнина, сол, смлян черен пипер и понякога оризово брашно.

Отлежаване на шунката в изби, разположени в типичната производствена зона.

Прошуто с марката Aba del Colle се предлага както като цял бут с кост или обезкостен, така и разрязан на четвъртини или слайсиран и пакетиран в защитна газова среда.