Пресни Меса

By

Агнешко

 

Агнешкото е един от най-старите постоянни източници на висококачествен протеин в човешката диета.Агнетата са значителен източник на омега-3 мастни киселини, които предпазват от възпаления и сърдечни заболявания. Koнюгиpaнa линoлoвa ĸиceлинa (CLA) cъщo ce cpeщa в знaчитeлни ĸoличecтвa в aгнeшĸoтo. Πpиeмът й ce cвъpзвa c нaмaлявaнe нa cĸpититe възпaлeния и нaмaлявa тeлecнитe мaзнини.

Aгнeшĸoтo e oтличeн изтoчниĸ нa витaмин B12 и мнoгo дoбъp изтoчниĸ нa ниaцин. Mecoтo cъщo ocигypявa вaжни ĸoличecтвa витaмини B1, B2, B6, фoлиeвa ĸиceлинa , биoтин , пaнтoтeнoвa ĸиceлинa и xoлин. Bитaмини B6, B12, фoлиeвa ĸиceлинa и xoлин ca ocoбeнo вaжни зa здpaвocлoвния мeтaбoлизъм нa xoмoциcтeин и мoжe дa пoмoгнaт зa пpeдoтвpaтявaнe нa нeжeлaнo нaтpyпвaнe нa излишeн xoмoциcтeин в opгaнизмa. Bиcoĸитe нивa нa xoмoциcтeин ca ocнoвeн pиcĸoв фaĸтop зa cъpдeчнo-cъдoвитe зaбoлявaния.

Агнешкото месо е богато на минералите желязо, магензий и най-вече на фосфор ицинк.

Месото на агнето съдържа голям процент пълноценни протеини.

Koнcyмaциятa нa aгнeшĸo мeco ce вĸлючвa в peгyлиpaнeтo нa ĸpъвнaтa зaxap. Липcaтa нa въглexидpaти в ĸoмбинaция c paзнooбpaзнo cъдъpжaниe нa витaмини oт B-гpyпaтa пoдĸpeпя мeтaбoлизмa нa въглexидpaти oт дpyги xpaни, ĸoитo ce ĸoнcyмиpaт зaeднo c aгнeтo. Aгнeшĸoтo ce пpeпopъчвa oт eднoĸpинoлoзитe зa ĸoнcyмaция oт диaбeтици.

11 ПРИЧИНИ ДА ИЗБЕРЕМ АГНЕШКОТО

Агнешкото е диетично месо.
Съдържа сравнително по-малко мазнини от свинското.
Мазнината му се усвоява по-лесно от стомаха.
Холестеролът в него е около четири пъти по-малко в сравнение със свинското и около 2.5 пъти по-малко, съпоставяйки го с количеството му в телешкото.
Наличието на веществото лецитин в него е особено важно, тъй като то нормализира обмяната на холестерола.
В състава му влиза с около 30% повече желязо.
Изключително богато на фосфор и цинк месо.
Богато е на витамините B2, B3 и B12.
Съдържа най-малко пурини – веществата, от които в организма ни се образува пикочна киселина. Пурините са абсолютно противопоказни при хора, страдащи от подагра и бъбречни заболявания.
Има нисък алергенен потенциал- подходящо е за захранване на малки деца.
Препоръчва се и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Като цяло агнешкото месо е малко по-мазно от телешкото, но не колкото свинското. Подходящо е за консумация при всички хранителни режими.

Телешко

На всички е известно, че заешкото месо е полезно за хора, които са подложени на диети за отслабване или за подобряване на здравословното състояние. Със същите качества се характеризира и телешкото месо.

 

ПОЛЗА ОТ ТЕЛЕШКОТО МЕСО
– изобилие от минерали и бързоусвояващи се аминокиселини
– въглехидрати (0,5%), мазнини (14%), белтъчини (18%), различни витамини от группи В, PP, Е, С, А, кобалт, магнезий, калий, цинк, фосфор, мед и желязо.
– високо съдържание на желязо в телешкия черен дроб (до 8 мг)
– месото се усвоява добре от организма, не губи полезните си свойства при варене; най-ценната съставка е белтъкът, който се запазва напълно в телешкото
– освен мазнини и белтъчини, в него има и екстракти, които значително засилват отделянето на стомашен сок, а това е необходимо за по-доброто храносмилане
– телешкото е подходящо за консумация от деца, стари хора и за страдащи от захарен диабет, хипертония, анемия (при условие, че се приготви с кисело зеле; в това месо има голямо количество желязо, което се усвоява с витамин С, съдържащ се в киселото зеле) и заболявания на стомашно-чревния тракт. Използва се за профилактика срещу инфаркт и в лечението на уролитиаза.
– телешкото е незаменимо за възстановяване след травми, изгаряния и инфекции.

 

Телешкото месо е първокласен източник на полезни белтъчини. Телешкото месо и неговата консумация и приложение в диетите и здравословното хранене изисква да е чисто месо. Тук визирамe т.нар. бон филе и/или телешкия шол. В програмите за хранене, телешкото месо трябва да заема сериозно място, във връзка с полезните му свойства и микросъставки, описани по-долу.

 

Телешкото месо, освен полезния си макросъстав, притежава в себе си полезен за мускулите натурален креатин и глутамин! Съдържа в по-високи стойности също така полезните за тялото и обмяната витамин К1, витамин Б4 и 5.

 

ТЕЛЕШКОТО МЕСО Е ПРИЛОЖИМО В ПРОГРАМИ ЗА:

покачване на мускулно тегло; програми за отслабване; програми за здраве – при ниско либидо, безплодие,бременност и диабет

ТЕЛЕШКИ ВИНЕН КЕБАП С ГАРНИТУРА ОТ КАРТОФЕНО ПЮРЕ

ПРОДУКТИ

ЗА ВИНЕНИЯ КЕБАП:

800 г телешко месо,

3 глави лук, 2 стръка праз,

1 ч.ч. червено вино, 2 с.л. брашно, 4 с.л. доматено пюре,

3 дафинови листа, 2 щип. черен пипер,

1 с.л. червен пипер

ЗА ГАРНИТУРАТА:

1 кг картофи,

1 к.ч. прясно мляко,

сол

 

Телешкото месо (800 г) се нарязва на хапки, лукът (3 глави) на полумесеци, а празът (2 стръка) – на колелца. Месото и лукът се задушават, докато омекнат. Заливат се с вода, колкото да се покрие месото, и варенето продължава до полуомекване на телешкото, около час. Прибавят се червеното вино (1 ч.ч.), брашното (2 с.л.), размито в доматеното пюре (4 с.л.), и подправките. Ястието се вари до готовност, като от време на време се разбърква. Сервира се с гарнитура от картофено пюре, приготвено от варени картофи (1 кг), пасирани с прясно мляко (1 к.ч.) и овкусени със сол.

Количеството Протеини, Мазнини, Въглехидрати и Калории е дефинирано за 100 гр продукт

ХРАНА

ПРОТЕИНИ МАЗНИНИ ВЪГЛЕХИДРАТИ КАЛОРИИ

Телешко месо от бут

21.0 3.1 0.0 114

Телешко месо от врат

19.4 5.5 0.0 129

Телешко месо от плешка

19.2 5.2 0.0 126

Телешко месо от подбедрица

19.2 3.5 0.0 110

Телешко филе

20.2 3.3 0.0 112

Пилешко

 

Месото е основен хранителен продукт, от който човек получава пълноценни белтъчини, които са необходими за възстановяването и изграждането на тъканите. То е богато на витамини и минерали, които са жизненоважни за нормалното развитие и функциониране на човешкия организъм.

 

Пилешкото месо е уникално със високото си съдържание на белтъчини и ниски нива на мазнините. За да запазите чудесната си линия, ви съветваме да отстранявате кожичката на месото, в която основно се натрупват мазнините.

СЪХРАНЕНИЕ НА ПРОДУКТИ ОТ МЕСО

Ако ще печете на скара или грил пилешкото месо е добре да го нарежете на по-тънки парчета – така месото ще стане готово само за няколко минути, а освен това ще сте напълно сигурни, че всякакви случайно попаднали микроорганизми в него ще бъдат напълно унищожени.

 

Дали едно пилешко месо е прясно се познава по цвета му – ако месото е побеляло, това е признак, че е престояло повече от желаното. Побеляването на месото не е проблем, ако е в рамките на описания на етикета срок на годност. Повечето охладени пилешки продукти на Гала Инвест Холдинг пристигат в магазините, а от там и на трапезата ви в рамките на 24 часа.

 

Когато пилешкото месо се пече в открит съд е възможно то да стане сухо. За да избегнете това, преди да сложите месото да се пече, дръжте го 5 мин в кипяща вода. Така то няма да се “свие” и става много по-вкусно.

 

Преди да купите месото, първо проверете датата на производство и срока на годност на продукта. Гала Инвест Холдинг гарантира чрез електронно-фискална система, че доставеното в магазина месо е прясно и правилно транспортирано, но не всички производители прилагат тази мярка.

 

Разгледайте внимателно етикета, за да установите дали продукта вътре не съдържа нежелани примеси, оцветители или консерванти;

 

Купете такова количество месо, което ви е необходимо за конкретното ястие и броя хора. Така винаги ще консумирате прясни продукти;

 

Съхранявайте пилешките продукти при температура 1 – 4 градуса в подходящи затворени кутии или опаковки. По този начин няма риск в месото да попаднат бактерии от другите продукти в хладилника;

 

Замразявайте продуктите само в краен случай – замразяването в промишлени условия запазва качествата на продуктите, но затова се изисква техника, която нямате на разположение в бита;

 

Размразявайте месото непосредствено преди употреба. Препоръчваме ви месото да се размразява на стайна температура, а не в гореща вода или микровълнова печка – така запазва максимално вкусовите си качества и витаминно съдържание;

 

Веднъж размразено месо не бива да се замразява повторно, тъй като ще загуби напълно вкусовите си качества. Многократното замразяване и размразяване нарушават структурата на месото;

 

Ако искате лесно да нарежете месото на тънки парчета, поставете го в камерата на хладилника за 1 час и веднага след изваждането му го нарежете;

 

За да запазите месото свежо в хладилника го намажете с лимонов сок. Допълнителната полза от лимонови сок е аромата и крехкостта, която ще получи месото.

ХРАНИТЕЛЕН СЪСТАВ НА ПИЛЕШКОТО МЕСО

ОРИЕНТИРОВЪЧНО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВЕЩЕСТВА В 100 ГР СУРОВА ХРАНА:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр хол./мг захари/гр фибри/гр
Месо от бут,
без кожа

76.4

119

20.6

3.4

0

77

0

0

Пилешки гърди,
без кожа

74.9

114

23.2

1.7

0

58

0

0

Пилешки крилца,
без кожа

75

126

22

3.5

0

57

0

0

Месо от гръб,
без кожа

75.3

137

19.5

6

0

81

0

0

богато е на витамините: В12, В6 и В3;

богато е на минералите: фосфор, цинк и калий.

 

Патешко-Замръзено

 

Патешкото месо е отличен източник на белтък и на витамини от група В. В 100 грама се съдържат 25-28% от необходимата дневна доза В2 (рибофлавин), В1 (тиамин), 13% витамин В6 и 7% В12. В състава на продукта влиза малко количество соли на фолиевата киселина и витамини А, Е, К (от 2 до 5% от препоръчваната дневна доза).

 

Патешкото месо е изключително богато на селен (32% от дневната норма) и фосфор (20% от необходимото за деня), също е добър източник на цинк, желязо, мед; по-малки количества калий, магнезий, манган, калций и натрий.

 

СЪВЕТИ ПРИ ЗАКУПУВАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ

•Прясна патицата трябва да е без миризма и да има чиста кожа.
•Да се съхранява в най-студената част на хладилника.
•Замразената патица трябва да е с по-дебели гърди и да е в херметически затворена опаковка.
•Може да се съхранява във фризер, в продължение на три месеца.

ПАТЕШКИ ГЪРДИ С БОРОВИНКИ

Филетата се измиват, подсушават се и се почистват от ципите. Осоляват се и се поръсват с черен и червен пипер. Слагат се в купа и се поливат със зехтина. Оставят се така за няколко часа, за да се овкусят добре. След това се загрява тиган, филетата се запичат в него, като се внимава – трябва да останат розови отвътре, за да са сочни и наистина вкусни. За целта филетата се пекат под капак за не повече от 3-4 минути от всяка страна. След като се изпекат, се оставят да си починат. Ако боровинките са замразени, то следва да се карамелизират: тиган се загрява, захарта се изсипва в него, след нея се добавят и размразените боровинки. Сместа се бърка постоянно, за да не загори захарта. Към края на карамелизирането се прибавя и виното. Полученият сос трябва да е със средна гъстота. Ако боровинките са от сладко, то единственото нещо, което трябва да се направи, е да се загрее сладкото и да се добави виното. Гъстотата трябва да е същата. Готовите вече филета се гарнират със соса и се поднасят.

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода 51.5 мл.

Белтък 16.5 гр.

Мазнини 61.2 гр.

Вългехидрати 0.0 гр.

Калории 346 кал.

Свинско

 

От край време свинското e смятaно за едно от най-вкусните, но и най-вредни видове месо. Вината за лошата му слава си поделят високото му съдържание на мазнини и големият процент на холестерола в тях. Модерната диетология и по-специално спортната такава се опитва да погледне на сочните свински мръвки от нов ъгъл, необременен от догмите на все по-широко загърбваната класическа хранителна пирамида.На пазара се предлагат най-различни продукти от сурово свинско месо, взети от различни части на свинското тяло.

 

КАРАНТИЯ

В повечето страни по света с дълга история в свиневъдството при домашни условия, за храна се използват почти всички вътрешности на прасетата. Най-висока хранителна стойност сред тях имат:сърце,черен дроб, бъбреци и език.

 

КОЛБАСИ И ОБРАБОТЕНИ МЕСНИ ПРОДУКТИ

Тук разнообразието е огромно, както и вариацията в състава. Всяка марка държи на свои утвърдени продукти, с характерна технология на производство, което пък се отразява на макронутриентния състав. Поради тази причина ще изброя само видове продукти: пушени меса, наденици и пресни колбаси, полусухи колбаси, сухи колбаси.

ПЪРЖОЛИ С ГЪБИ И СМЕТАНА

Необходими Съставки

свинско месо – 1 кг пържоли

гъби – 300 г

чесън – 3 – 4 скилидки

мазнина – 60 г

сметана – 250 г течна, готварска

черен пипер

сол

магданоз

 

ПРИГОТВЯНЕ НА ПЪРЖОЛИ С ГЪБИ И СМЕТАНА

Пържолите се измиват и начукват, поръсват се със сол и черен пипер. Нареждат се в тавичка и се изпичат до готовност (при нужда покрийте с фолио).

Гъбите се задушават в мазнината, прибавят се ситно нарязаните магданоз и чесън. Сметаната се разбива с миксер и към нея се прибавят гъбите.

Обърква се и полученият сос се излива върху пържолите.

ХРАНИТЕЛЕН СЪСТАВ НА ПРОДУКТИТЕ ОТ СВИНСКО МЕСО

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. сурова храна:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр холестерол/мг захари/гр  фибри/гр
Свински котлет, каре

65

210

20.2

13.6

0

60

0

0

Преден бут

62

250

16.7

20.2

0

70

0

0

Ребра

57

285

17.1

23.6

0

80

0

0

Свинско филе

73.5

135

20.5

5.4

0

65

0

0

Плешка

65

215

19

15

0

65

0

0

Свинско сърце

76

120

17.3

4.4

0

130

0

0

Свински дроб

71

135

21.4

3.7

0

300

0

0

Свински език

66

225

16.3

17.2

0

100

0

0

Свински
бъбреци

80

100

16.5

3.3

0

320

0

0

 

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ

Свинското месо е добър източник на витамините от групата В и по-специално на: B1,B2, B3, В6. Черният дроб има по-големи големи количества от витамин В12, както и мастно разтворими витамини.

Сред минералите преобладават фосфора и цинка.

 

ЗДРАВОСЛОВНИ РИСКОВЕ

Най-сериозният здравен риск, свързан с редовната консумация на свинско месо, е относително високото му съдържание на наситени мастни киселини. Това се оказва проблем за хората, консумиращи едновременно в диетата си богати на въглехидрати храни с висок гликемичен индекс или при онези, които консумират твърде малко полиненаситени и ненаситени мастни киселини. Високото съдържание на холестерола в свинската мазнина днес се смята за по-малка заплаха, понеже редица съвременни проучвания подсказват ниска пряка усвояемост в процеса на храносмилане. Въпреки това, ако сте въвели свинското в ежедневното си меню, следете приема си на ЕМК, както и общият процент на ненаситените и наситените мастни киселини спрямо количеството консумирани наситени мазнини. Лоша новина за отслабващите и поддържащите тегло с равномерно балансирана диета е сравнително високата калоричност на свинското, което при пряко сравнение отстъпва на рибата, пилешкото, пуешкото и дори на телешкото по този показател. Моят съвет е: избягвайте ежедневна консумация на свинско месо и свински субпродукти, освен ако не сте на ВМ-НВД.

 

Заешко

Със своите изключителни хранителни качества заешкото месо е алтернатива за здравословно и диетично хранене.
По съдържание на белтъчини заешкото месо държи рекорда спрямо останалите видове месо. Белтъчините в заешкото месо са – 22%, в свинското – 13,8%, в говеждото – 10%, в телешкото – 19%, в овчето – 14%, в пилешкото – 19%, в пуешкото – 21%. Заешкото месо превъзхожда останалите видове месо и по съотношение на пълноценните и непълноценните белтъчини. Усвояването на белтъчините на заешкото месо в човешкия организъм е 90%, докато за другите видове месо е максимум 64%. Заешкото месо е бедно и на мазнини. Сравнено с останалите видове месо и тук има най-добри показатели. Мазнините в заешкото месо са – 5%, в пилешкото – 16%, в телешкото – 21%, в свинското – 33% , в овчето – 27%, в пуешкото – 22%. С изключение  на кравето мляко  заешкото месо съдържа  най-малко холестерин от всички храни от животински произход. В един килограм заешко месо се съдържа от 220 до 250 мг. холестерин, за сравнение в пилешкото месо е от 360 до 1000мг. в свинското е от 580 до 1300мг. в телешкото от 375 до 840 мг. Поради ниското съдържание на холестерин заешкото месо е препоръчително за  консумиране от хора  страдащи от проблеми със сърдечносъдовата и храносмилателната система и съпътстващите ги заболявания, като  високо кръвно налягане, болести на черния дроб и жлъчката, затлъстяване, гастрит, атеросклероза и други проблеми които пречат на човек да води пълноценен и здравословен начин на живот.

 

Заешкото месо съдържа пълноценен белтък, мазнина, минерални вещества и витамини. Наред с пилешкото и телешкото, то се отнася към групата на белите меса и се отличава с наличието на висококачествен белтък, а трудните за усвояване колагени и еластан са сравнително малко в състава му.

В белтъка на месото има 19 аминокиселини, включвайки всички незаменими (възрастта на животното не оказва съществено влияние на количеството им). Термичната обработка не променя качествата им, а влияе само на тяхното количество.

В заешкото, преди всичко, се съдържа незаменимата киселина лизин – 10,43%, метионин и триптофан – съответно 2,37 и 1,55%.

Минералните вещества в мускулната тъкан са 1-1,5%. По минерален и витаминен състав това месо превъзхожда всички останали видове. В него има много желязо (почти два пъти повече, отколкото в свинското), фосфор (220 мг на 100 грама), магнезий (25 мг на 100 г), кобалт, мед, калий, магнезий, флуор, цинк. Натриевите соли са сравнително малко.

Витамини: РР – никотинамидС – аскорбинова киселинаВ6 – пиридоксинВ12 – кобаламин.

Месото на заека е подходящо за диетично хранене. В сравнение с мазнините на другите животни, заешката е биологически по-ценна, защото е богата на полиненаситени мастни киселини, в частност дефицитната арахидонова.

Заешката мазнина се използва като лечебно средство: при бронхит се приема вътрешно, при упорита кашлица се нанася върху гърдите, при груба кожа на ръцете се втрива в нея. Комбинация на мазнината с мед има лечебна сила, действа бързо и радикално и се усвоява изцяло от организма.

Предвид високата биологична стойност, заешкото се препоръчва за консумация на хора от всички възрасти и намира широко приложение в здравословното хранене. Според диетолози, редовната му употреба помага за нормализирането на мастния обмен, поддържа оптималния баланс на хранителни вещества в организма. Във връзка с това, месото на заека се препоръчва на пациенти с недостиг на билкови сокове, със заболявания като: гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колити и ентероколити, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, хипертония, атеросклероза, сърдечни и бъбречни заболявания, захарен диабет и други.
Заешкият черен дроб оказва добър лечебен ефект при проблеми с бъбреците. Месото е изключително полезно за деца, стари хора и за тези, които страдат от излишни килограми, защото съдържа малко калории.

ЗАЕК В БЯЛО ВИНО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

Необходими продукти: 4 парчета заешко месо по 100 грама, 3 домата, 0,5 чаша бяло вино,

6 моркова, 4 глави лук, галета, зехтин, черен пипер, розмарин, мащерка, сол

Начин на приготвяне:

Овкусете месото със солта, розмарина, мащерката и оваляйте в галета. Пържете в зехтин в продължение на 5 минути на силен огън и свалете от котлона. След това запържете до златисто моркова (нарязан на кръгчета) и лука (на четвъртинки). Прибавете заешкото, разбъркайте, налейте виното и нека всичко се задушава до изпаряване на течността. След това оставете на огъня за още 20 минути под капак. Прибавете доматите (обелени и нарязани на малки кубчета), сложете стрък розмарин и стрък мащерка, задушете още 10 минути.
Може да поднесете с гарнитура от бял ориз или паста.
Добър апетит!

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

  • Вода 65.3 мл.
  • Белтък 20.7 гр.
  • Мазнини 12.9 гр.
  • Вългехидрати 0.0 гр.
  • Калории 199 кал.

 

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ
витамини РР, С, В6, В12; желязо, фосфор, магнезий, кобалт, мед, калий, магнезий, флуор, цинк

Стекове “Рибай , ТРИ-ТИП ,Фланг и Т-БОН

Рибай (rib – от англ. ребро… или от бургаски – рИбро) стекът идва от гърба на животното, от областта на ребрата, където месото се отличава с наситена мраморна шарка и е с много наситен вкус и аромат. Известен е също като скоч филе, антракот, клъб или просто риб. Най-добрият начин на приготвяне е на скара или на силно нагорещен тиган. За избор на перфектния стек се взима месото между шестото и дванадесетото ребро на животното. Той задължително е преминал процес на естествено зреене, за допълнителна крехкост, сочност и аромат.

Три типът е малък триъгълен мускул от долната задна четвърт на говедото (с тежест от 675 до 1 150 грама от всяка страна). Изключително популярен е в Калифорния, Ню Йорк, Германия, Австрия, Чили, Мексико, най-известен в Аржентина, където пък e наричано с известното име ,,pikana” и се използва за разпространеното ,,chili con carne’’ и ,,churrasco’’.

Фланк стекът е крехко говеждо месо от коремната част на животното. Изключително използвани са тънко нарзяните фланк стекове за всякакви ястия. Често срещано е в САЩ като Фланк стек и в Колумбия, където е наричен ,,sobrebarrega’’, което буквално означава ,,над корема’’. Стекът е най-добър, когато е с ярко червен цвят и с напречен разрез, за да е още по-крехко месото.

 

МАРИНОВАН ФЛАНК СТЕК

100 мл. Зехтин

70 мл.соев сос

½ бр. Лимон

2 с.л сос Уорчестър

1 с.л горчица

2 скилидки стар чесън

2 щипка черен пипер млян

600 гр.телешки пържоли

50 мл.оцет винен

 

Фланк стек се прави от месото от коремната област на говедото.

В малка купа смесете зехтина, соевия сос, оцета, сока от лимона, соса Уорчестър, горчицата, чесъна и пипера. Сложете месото в стъклена купа и излейте маринатата отгоре. Покрийте и сложете в хладилника за 6 часа.

Загрейте грила или скарата на средна степен. Намазнете го. Сложете стековете и гриловайте за по 5 минути от всяка страна, или според вкуса.

Т-бон стекът е говежди стек който се характеризира с наличието на “Т” образна кост по средата, разделяща бон филето и контра филето. Така получавате двете най-вкусни меса в една порция. Стекът задължително е преминал процес на естествено зреене за допълнителна крехкост, сочност и аромат. Стекът е ръчно селектиран и оформен от нашите майстори под постоянен контрол за качество. Т-бон стекът е индивидуално опакован и шоково замразен за оптимална трайност и удобство.

 

Регион на произход: Небраска, САЩ

Възраст при клане: 24 месеца

Хранене: специална зърнена диета, с най-добрите съставки, без използване на антибиотици и хормони за растеж

Узряване: минимум 48 дни

Селекция: USDA Choice

 

ТЕЛЕШКИ Т-БОН СТЕК С КАРТОФЕН ГРЕТИН И СОС “ДЕМИГЛАС” С ЦВЕКЛО

ПРОДУКТИ:

1 бр. телешки т-бон стек

ЗА ГРЕТИНА:

1 картоф

1 сладък картоф

1 морков

2 гл. лук шалот

1 ск. чесън

100 мл. течна сметана

50 мл. бяло вино

прясна мащерка

розмарин

зехтин

сол

черен пипер

ЗА СОС ДЕМИГЛАС:

50 г червено цвекло

10 г вино марсала

20 г масло

кубче бульон

сол

черен пипер

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Във вода сваряваме картоф, сладък картоф и цвекло. Овкусяваме месото със сол и черен пипер, запържваме в зехтин. Разствяраме бульона във вода.

 

ЗА СОС “ДЕМИГЛАС”: В същата мазнина сипваме от бульона и вино Марсала, нарязваме и добавяме цвеклото. Спираме огъня и слагаме масло. Разбъркваме.

Нарязваме лук шалот, моркова и картофите . Запържваме зеленчуците в друг тиган. Прибавяме чесън, бяло вино и сметана.

Сервираме зеленчуците, отгоре месото, соса “Демиглас” и салвия.