Прясно Мляко

By

Биволско Прясно Мляко

Биволското мляко безспорно е много вкусен продукт, който вече все по-трудно можем да намерим 100% натурален. Но при този продукт не става дума само за вкус, масленост и гъстота, оказва се, че този вид мляко е най-полезно за организма, може да ни предпази от различни здравословни проблеми, както и да помогне при вече настъпили такива.В него се съдържат белтъчини, лактоза и соли, които правят плътността му по-голяма от тази на кравето мляко. Oсвен това годността му също е доста по-голяма. С много висока масленост е и съдържа голямо количество витамини. Естествено има повече калории от останалите млека, но е също и много по-полезно от тях.

Препоръчва се за хора, които имат левкемия – биволското мляко значително покачва и подобрява имунната система. То е богато на калций и на фосфор, подобрява защитните сили на организма и има много голяма устойчивост на радиационно излагане, в сравнение с козето и кравето мляко.Може да се консумира като прясно или кисело мляко, често се произвеждат и други продукти от него – всичко, което е направено от биволско мляко е със снежно бял цвят. Употребата на биволско мляко значително подобрява обмяната на веществата и успява да повиши апетита.

От гледна точка на здравето, биволското мляко може да се нарече дори чудодейно – успява да възстанови нивата на холестерол в организма, спомага значително за нормализиране на перисталтиката, успокоява подутия стомах, както и предотвратява образуването на газове, не на последно място – предпазва от анемия. Вкусът на биволското мляко не може да се сравни с останалите млека.

Съдържа вещества, които го правят много по-добро за организма от останалите видове – има най-високи енергийни свойства, заедно с овчето мляко. Препоръчва се дори за хора, които страдат от млечна алергия от другите видове млека.

 

СЪСТАВ НА БИВОЛСКОТО МЛЯКО:

Водно съдържание:82-82,5% и е е в зависимост от породата, дневната млечност, сезона и най-вече от стадия на лактация.

Масленост:7-9%. Маслеността е показател, върху който съществено влияние оказва месеца от лактацията. В сравнение с кравето мляко, съдържанието на мазнини в биволското е над 2 пъти.

Протеин:4,2-4,6%. Съдържанието на протеина се повлиява от поредната лактация и от месеца на лактацията.

Лактоза:4,7-4,9%. По-високото съдържание на лактоза определя подчертано сладкия вкус на биволското мляко в сравнение с останалите видове млека.Най-високо е съдържанието на лактоза в млякото на биволиците през първите 5-6 месеца след тяхното омалачване.

Сухо вещество:17,5-17,8%. Този показател се определя от количеството на мазнините, белтъчините, лактозата и солите в млякото. Най-ниско е съдържанието на сухо вещество в млякото на биволиците през първа лактация и първите месеци след омалачване.

Сух безмаслен остатък:около 10% и който следва месечните колебания на съдържанието на мазнини в млякото.

Калций:0,18-0,20%, което варира в зависимост от стадия на лактацията.

Фосфор:0,12-0,13% в биволското и 0,10-0,12% в кравето мляко.

Пепел:0,79% в биволското и 0,75% в кравето мляко.

Витамин А:средно 225 ИЕ в 100 см3 за биволско мляко, 126 ИЕ за кравето, 125 ИЕ за овчето и 127 ИЕ за козето мляко. Високото съдържание на вит.А в биволското мляко има голямо значение за храненето на хора, страдащи от недоимък на вит.А.

Витамин В12:42 mg в 100 g мляко, 23,7 mg в кравето и 1 mg в козето.

рН:средно 6,6-6,85. Маститите, макар и рядко срещани при биволиците в сравнение с кравите често повишават стойностите на рН, което понякога достига над 7.

Коластрата съдържа средно 26,6% сухо вещество, 9,55% мастни вещества, 7,54% лактоза и 9,59% протеин. След една седмица тези показатели намаляват близо два пъти. Много често коластрата от биволиците се използува за укрепване на имунната система на човешкия организъм.

Козе и Краве Прясно Мляко

Вкусно, с лек сладък и понякога солен привкус, козето мляко е избраният фаворит за голяма част от държавите по света. Макар и не особено популярно в България, то може да бъде открито в големите супермаркети целогодишно.

За разлика от кравето мляко, козето няма нужда да бъде хомогенизирано. При кравето мляко капчиците масленост се отделят на повърхността, докато при козето те се разтварят. Когато хората са чувствителни към кравето мляко, козето е една добра алтернатива.

Макар да разглеждаме козето мляко като алтернатива на кравето, в много части по света, то е предпочитано. Повечето хора си мислят, че то ще има същия натрапчив вкус като овчето сирене, но всъщност истинското квалитетно овче мляко има превъзходен леко сладък и понякога солен вкус.

Козите са играли много важна роля още в древността, което доказват и открити релефи, изобразяващи ловуването на кози. Те са едно от най-отдавна домашно отглежданите животни, за които се предполага, че произлизат от Иран.

Козето мляко е изключително популярно и днес и все още е по-разпространено от кравето мляко.

Козето мляко е много добър източник на калций и на аминокиселината триптофан. То е добър източник на протеини, фосфор, рибофлавин (витамин В2) и калий. За деца и възрастни козе мляко може да е чудесна, богата на калций, алтернатива на кравето мляко. Освен калцият, то има и много нутриенти, съдържащи се в кравето мляко.

100 г козе мляко съдържат 4.14 г мазнини, 3.5 г белтъчини и 4.4 г въглехидрати.

Когато купувате мляко винаги проверявайте отпечатаната на опаковката му дата. Избирайте мляко от най-студената част на хладилиниците в магазина. Млякото винаги трябва да се държи в хладилника. Винаги затваряйте добре отворената кутия мляко, за да не проникват странични миризми, които биха променили вкуса му. Избягвайте да го държите на вратата на хладилника, тъй като при всяко отваряне го излагате на топлина, която води до развалянето му.

Консумацията на козе мляко в нашата страна е твърде малка, в сравнение с консумацията на краве и овче млека. То има специфичен мирис, който се определя летливите мастни киселини, които се съдържат в кожната мазнина. Именно поради този му вкус, хората не го предпочитат особено. В някои части на страната то се ползва както самостоятелно, така и в комбинация с други млека за производство на млечни изделия.

Като цяло козето мляко може да се използва във всички рецепти, в които присъстват кравето и овчето. Задължително трябва да се използва пастьоризирано, подобно на другите млека.

Козето мляко съдържа калций- минерал, който се грижи за много повече неща освен за здравето на костите ни

Млякото е най-известно със съдържанието си на калций, който играе основна роля в грижата за костите ни. В наскоро проведени проучвания се оказва, че този минерал не само помага укрепването на костите, но и защитава клетките на колона от причиняващи рак химикали. Предпазва загубата на здравината на костите, която може да е резултат от менопаузата или от конкретни увреждания, като тези причинени от ревматичния артрит. Помага да се избегнат мигренните пристъпи. Помага да се редуцира наднорменото тегло при децата и възрастните

Млечните храни са по-добри от хранителните добавки, съдържащи калций, за здравите кости на момичетата. Проведено изследване с момичета в пубертета, чиито кости са подложени на стреса от бързото израстване, е показало, че приема на млечни храни е много по-ефектен отколко приема на добавки, съдържащи калций.

Приемът на богати на калций млечни храни ускорява изгарянето на мазнини след ядене. При проведено проучване на жени с нормално тегло на възраст 18-30 год, които са били подложени на диета, бедна или богата на калций, след 1 година се е доказало, че тези, приемали богатата на калций храна, са изгаряли 20 пъти повече мазнини в сравнение с останалите.

Млечните храни предпазват от метаболичен синдром. С включването на мляко или на други млечи продукти в здравословния ни начин на хранене, може да се редуцира риска от метаболичен синдром до 62%.

Наслаждавайте се всеки ден на чаша прясно мляко и/или кофичка кисело мляко, сирене или кашкавал.

Калцият, съдържащ се в млечните храни ни предпазва от рак на гърдата. Проведени изследвания са показали, че калцият, осигурен от млечните продукти, намаляват риска от рак на гърдата до 50%, а при жените в периода преди менопаузата- до 74%. Млякото е добър източник на протеини и на рибофлавин, които ни дават енергия. Калият защитава сърдечносъдовото ни здраве. Козето мляко ни помага да се защитим от високо кръвно налягане и атеросклероза.

Хората, които страдат от лактозна непоносимост или алергия, не бива да консумират козе мляко, поради негативните последици, които могат да възникнат.

 

 

КРАВЕ ПРЯСНО МЛЯКО

МЛЯКОТО (на латински:Lac, lactis) е биологична хранителна течност, която се образува в млечната жлеза на бозайниците.

Това е единственият продукт, който природата е създала само и единствено за изхранване на подрастващото потомство.Биологичното предназначение на млякото е да поддържа живота и да осигурява развитието на новородените. То съдържа всички необходими вещества за растежа и развитието на съответния вид бозайник. За определен период след раждането то е единствената храна на новороденото.

През 1863 г. френският химик и биолог Луи Пастьор изобретява пастьоризацията. Това е метод за умъртвяване на вредни бактерии в напитки и хранителни продукти.През 1884 г. доктор Херви Тачър, американски изобретател от Ню Йорк, изобретява първата стъклена бутилка мляко, наречена „Thatcher’s Common Sense Milk Jar“. Гърлото ̀и било запушвано с восъчна хартия.През 1932г. Виктор Фарис изобретява и картонените кутии за съхранение на мляко, широко използвани днес.

Млякото от различните домашни животни се различава значително по химичен състав. В кравето мляко, което в сравнение с другите млека е най-добре проучено, са открити стотици химични вещества. Общопризнато е, че млякото е ценен източник на белтъчини. Съдържащите се в млякото млечна захар (лактоза) и млечна мазнина са характерни само за него и не се срещат в този вид и структура в останалите хранителни продукти.

Навсякъде по света кравето мляко е толкова често срещано, че даже няма нужда от описание. Без значение дали е добавка към зърнените закуски или е под формата на чаша студено мляко, тази напитка е основен елемент в диетата ни. Кравето мляко е един от най-широко разпространените продукти по целия свят. От него се правят едни от най-вкусните сирена и кашкавали, той влиза в състава на редица ястия исладкиши. С краве мляко се приготвят огромен брой сосове по цял свят, един от които е прословутият Бешамел. Един от най-известните продукти на прясното краве мляко е киселото мляко. Кравето мляко е основна съставка на много сладкарски кремове и мусове. Кравето мляко се съчетава много добре с ориз, мюсли, а милиони хора по света го използват за добавка към своето кафе. Без краве мляко любимото на мнозина капучино би било немислимо.

 

КРАВЕТО МЛЯКО СЪДЪРЖА:

  • млечни белтъчини – 3,5-3,8%
  • млечни мазнини -3,5-4%
  • млечна захар – 4,9%